maanantai 23. helmikuuta 2015

Brysselin perintö

Tämä päivä on käännekohta. Euvostotaivas luki Suomen Uutisista, kuinka edustaja Maria Lohela ihmetteli  Euvostoliiton kehitysapua Zimbabwen hirmuhallitsijalle. Merkillistähän moinen toiminta onkin. Afrikalla ja Brysselin herroilla  on kuitenkin pitkä ja synkkä yhteinen historia, johon Euvostotaivas tulee vielä palaamaan saatuaan jostain kaivettua vanhat muistiinpanonsa esille. Alkajaisiksi esille tulee kirjoitus, joka ei suvainnut läpäistä Suomen Uutisten seulaa.

"Pehmeällä linjallaan EU ja sen jäsenmaat antavat avun kohdemaidensa ymmärtää, että avun saamisen perusteeksi määritetyt arvokriteerit ovat vain sananhelinää. Suomen hallituksen velvollisuus on valvoa, että kehitysyhteistyövaroistamme vuosittain EU:lle kanavoimamme noin 150 miljoonaa euroa käytetään omien periaatteidemme mukaisesti." (Lohela)

Euvostoliiton johtajien eri yhteyksissä vuodattamat krokotiilinkyyneleet on tarkoitettu vain euvostokansalaisten lammaslaumoille. Brysselin ja sen takana olevien piirien pitkän ajan taloudelliset tavoitteet ovat ihan muuta kuin eu-uskovaiset tahtovat edes kuulla. Euvostoliitto on varallisuuden siirtämistä pois euvostotasavalloista niin kuin Suomi. Jospa tätäkin Euvostoliiton  Zimbabwessa harjoittamaa toimintaa peilattaisiin sitä vasten, kuinka hankalaa monelle on ymmärtää, että Brysselin toiminnalle Ukrainassakin saattaisi olla vähemmän valoa kestäviä taka-ajatuksia. Raha on se yksinomainen jumala, jota Brysselissä tunnustetaan.

Orjalaivan kannella Kongon alueella, noin vuonna 1900. Wikimedia Commons

Sinänsä nyt Afrikan noustessa otsikoihin on ironista, että Belgian kuninkaan  entinen yksityinen liiketoimi eli Belgian Kongo kädenkatkomisineen ja kumibisneksineen kantoi samanlaista sinistä tähtilippua kuin Euvostoliittokin - pääpaikkanaan Bryssel, jossa kuulemma taannoin oli vielä ihan museokin.


"Leopold II luopui omistuksestaan Kongon vapaavaltioon, kun tieto hänen hallintonsa julmuudesta levisi halki Euroopan. Kongon vapaavaltio liitettiin emämaahansa 18. marraskuuta 1908. Kongoon määrättiin kenraalikuvernööri hoitamaan siirtomaan asioita, ja Brysseliin perustettiin siirtomaaministeriö."


"Kuningas Leopold II varmisti vuonna 1885 petoksen avulla saavansa Kongon hallintaansa. Pian hän muutti koko maan suureksi työleiriksi. Asukkaita ruoskittiin, silvottiin ja surmattiin, elleivät he keränneet kuninkaalle tarpeeksi kumia. Sata vuotta sitten maailma teki lopun Kongon kumiterrorista."


Brysselin veijareiden tarinat ovat pitkiä ja synkkiä. Ne eivät taida olla vieläkään päättyneet, hiukan vain muotoaan muuttaneet. Euvostoliitolla on vain tarkoin harkittu fasadi, jonka takaa vilahtelee yhtä sun  toista, jota moni ei vain tahdo uskoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti