maanantai 25. toukokuuta 2015

Only Electricity We Trust – Sähkön herruus

Only God We trust”. Yksi jos toinenkin on varmaan joskus törmännyt nuoruutensa viihtyisän kapakan seinälle tuijottaessaan edellä mainittuun toteamukseen siitä ainoasta, jolla on ollut varaukseton luotto. Nykypäivänä tosin mielipiteiden muokkaajat voisivat vaihtaa tunnuslauseen muotoon ”Only Electricity We Trust”. Niin hyödyllisiä ja tarpeellisia kuin sähkövempaimet nykypäivinä ovatkaan niitä ei olisi syytä nostaa millekään jalustalle tai itsetarkoitukseksi.

Vanha kymppi ajalta, jolloin asointi ei ollut riippuvaista
sähköstä tai tietoverkoista. Kansa luotti paasikiviinsä ja
rakensi kehittyvää maatansa.
Kuva Wikimedia Commons
Vuositolkulla mediamme on julistanut esimerkiksi käteisen rahan katoamista. Jälleen kerran esimerkiksi Helsingin Sanomat on lähtenyt julistamaan tätä muutosta. Meille on noussut jo sukupolvi, joka on tuskin kahisevaa käsissään nähnyt. Heidän varallisuutensa on vain sähköä pistokkeesta, näkymätöntä ja nappia painamalla hävitettävissä. Samalla saatetaan heidän työnsä tulokset mitätöidä milloin tahansa. Rahan kantaminen taskuissa pyritään esittämään typeräksi ja aikansa eläneeksi. Päätyessään ravintolapäivien kaltaisiin lyhytkestoisiin tapahtumiin, asemien vessoille ja raha-automaateille tuo nuori polvi on ihmeissään. Toisaalta kehitellään kaikenlaisia laitteita, joilla tehdään mahdolliseksi bittien siirtely kenttäolosuhteissa. Luonnollisesti samalla kuluttajat alistuvat elättämään povellaan kokonaista välistävetäjien leegiota ja kasvattavat elinkustannuksiaan (esim Mobile Pay tai iZettle). Entäpä pitkäaikaisen sähkökatkon koittaessa? Ellei pidä tiettyä summaa käteistä jatkuvasti taskussaan ei kykene yllättävissä tilanteissa joustavasti hankkimaan palvelua tai hoitamaan pienimuotoista kaupankäyntiä. Itse liikkeissä sulkeutuvat kassakoneet ja ovet lakkaavat toimimasta.

Kun Neuvostoliitto aikanaan romahti, kerrottiin kaikenlaisten hyödykkeiden kananmunista autonrenkaisiin tulleen vaihdantavälineiksi. Vaikka vanhanaikainen kunnon rahakin saattaa menettää tyystin arvonsa, silti se on paljon konkreettisempi väline säilöä työnsä tuottoa kuin bitit avaruudessa. Nykyaikainen tietotyöläinen työskentelee lähes yksinomaan sähköisessä maailmassa. Niinpä kärjistäen hänen koko olemassaolonsa voidaan yhdellä magneettipiikillä pyyhkäistä pois.

Ennen aikaan uskottiin turvattavan omistusta sijoittamalla maahan ja kiinteistöihin. Asiakirjojen muuttuessa biteiksi on täytynyt kehittää vankkumaton luottamus tietokonejärjestelmien kykyyn keskustella keskenään ja viranomaisten taitoon säilöä sähköisiä aineistoja. Miten käy omistusoikeuden todentamisen? Tarkkaan asiaa pohtien voi kuitenkin esittää omat epäilynsä esimerkiksi aktiivikäytöstä poistuneiden järjestelmien ylläpidosta. Kuinka käyttökelpoisina säilyvät noiden ikääntyneillä formaateilla tuotetut tiedot? Eikö ole inhimillistä keskittää voimavarat ja aika uusien uljaiden järjestelmien sisäänajoon?

Tietoyhteiskunnan elämän estettä, verisuonistoa. Krusebergin muuntamoasema heinäkuussa 2002.
Kuva Wikimedia Commons

Käteisen katoamisen ohella toimittajat ovat puuhailleet kuluneina vuosina ahkerasti sähköisten kirjojen lobbareina. Toistaiseksi kuluttajien into ei ole ollut järin pontevaa. E-kirjojen kehittelyn sivussa on pystytetty erinäisiä pilvipalveluja. Yhä enemmän materiaalia siirtyy tuonne jonnekin, mistä niiden yhteydet käyttäjiinsä on persoonattomasti ja pikaisesti katkaistavissa. Kuka takaa sen tekstin pysyvyyden, joka kerran toisensa jälkeen on ladattavissa luettavaksi ja ainoastaan luettavaksi vedoten monimutkaiseen tekijäinoikeusjärjestelmään? Vanha kunnon kirja on esine, josta on selkeästi luettavissa julistetun sanoman ajankohta. Painettukaan sana ei ole aina ehdottoman totta, mutta jopa valheellinen sanoma on siitä ajoitettavissa ja todennettavissa. Historian uudelleenkirjoittaminen ja yksinoikeus tietoon on hankalammin toteutettavissa painetussa sanassa kuin istumalla sähkökatkaisijan äärellä. Emme siis saa ihastua liiaksi käyttämiemme verkkojen vaivattomuuteen ja nopeuteen. Parhaimmillaan verkoissa leviävät tiedot kiertävät viranomaisten pystyttämät sensuurimuurit, mutta samalla ne ovat poikkeusoloissa äärimmäisen haavoittuvia ja heikkoja pitkäaikaisessa tiedonsäilyttämisessä. Lyhytkäyttöinen bulkkiteksti soveltuu hyvin sähkölle, mutta tieteellinen tutkimus ei saisi pohjata yksinomaan verkkoihin.

Lopuksi koetan hahmottaa sieluni silmiin erään historiaa ja fantasiaa yhdistelleen kirjailijan lukijan eteen levittämää aistimaailmaa. Modernista ajastamme menneisyyteen tempaistu päähenkilö seisoi keskellä maisemaa, jossa oli tietty lähes musertava piirre: lähes rikkumaton hiljaisuus. Nykypäivän luonnon taustalla humisee etenkin asutuilla alueilla Keski-Euroopassa alituinen liikenteen humina. Parisen sataa vuotta aiemmin satunnaista villieläimen huutoa lukuunottamatta maisema oli äänistä autio ennen kuin kulkija päätyi vaikkapa kosken partaalle. Oman kolkkoutensa ympäristöömme iskisi myös kaikkien sähkölaitteiden seisahtuminen.

Uusi jumalamme kuolisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti