keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

Nyt kaikki bonuspistejahtiin!


Sote-soppa on kuin jatkuvaa saippuaoopperaa, jonka käänteet eivät kansaa armahda. Nyt on tihkunut tietoja jokaisen suomalaisen pisteyttämisestä terveyshistorian ja sosioekonomisten tekijöiden perusteella. Tämä alkaa käydä mielenkiintoiseksi eettiseksi kysymykseksi.
On ymmärrettävää, että yhteiskunta etsii keinoja tehostaa käyttämiensä varojen kohdennusta aikana, jolloin hoidot ovat yhä kalliimpia. Maalaisjärjellä ajatellen päättäjien toimet vaikuttavat silti vähintään nurinkurisilta. Mikäli sosiaali- ja terveyspuolen kohderyhmää verrattaisiin vaikka jyvälaariin ja jokaista palvelujen käyttäjää viljanjyvään, tuohon viljakasaan kaadetaan alati lisää suorasta putkesta maailmalta. Käyttäjäkunta tulisi aivan aluksi rajata tarkoin, jotta millään ”tehostamistoimilla” olisi mitään merkitystä.

Tietyissä piireissä on jaksettu jauhaa kunkin yksilön tarpeellisesta omasta vastuusta rajoittaa terveydelle haitallisia elämäntapoja. Tämä on ymmärrettävää ja kohtuullista tiettyihin rajoihin asti. Kukin yksilön on kuitenkin oma persoonallisen historiansa ja perintötekijöidensä summa. Joku kestää vastoinkäymisiä paremmin kuin toinen. Joku onnistuu sietämään työttömyytensä ja yhteiskunnalle pelkäksi kuonaksi joutumisen alkamalla himolenkkeilemään jonkun toisen koettaessa turruttaa päätään jollain lailla. Stressi ajaa jonkun elimistön täysin sekaisin toisen taas lähes nauttiessa masokistin lailla epävarmoista tilanteista. Nykyinen yhteiskunta ja työelämä vaikuttavat vahvasti suosivan jatkuvasta epävarmuudesta hormonitrippejä ottavia. Joku kestää painetta hiukan kauemmin niin sanotusti nollaamalla päänsä silloin tällöin kuin ruoskiessa itseään tunnista toiseen täydessä tietoisuudessa omasta mitättömyydestään. Yhtä kaikki epäterve yhteiskunta on itsessään suuri sairastuttaja koettaessaan ahtaa yksilöä koneen muottiin.

Kenties olisi inhimillisesti vähintä ojentaa yhteiskunnan suurille saneeraajille ja irtisanojille rekka-autollinen miinuspisteitä henkisten kärsimysten aiheuttamisesta ja massojen suistamisesta epäterveille urille.

Niin kutsutun henkilökohtaisen hinnan muodostumisessa olenaisessa osassa ovat siis perintötekijät. On sanottu, että DNA-testeillä voidaan sangen tarkoin kartoittaa yksilön riskit moniin tauteihin. Tuon perinnöllisen kuorman selvittäminen jokaiselta siis lienee olennaista toimivan pisteytyksen laatimisessa. Sitä kautta astutaan eettisesti vaarallisille vesille, koska tokihan tuolloin tiedetään jo etukäteen, mitä kautta syntynee yhteiskunnalle taloudelliseksi kuormaksi koituvia yksilöitä. Pisteytysjärjestelmä vaikuttaa avaavan tietä valtiolliselle eugeniikalle.

Sitten ihmiselon kuvassa ovat toki puhtaat sattumat ja työolot. Ensin mainitut muodostavat päivittäiset arpajaiset siitä, ketä esimerkiksi pakettiauto saattaa pukata matkalla ruokakauppaan. Extremelajien harrastajille puolestaan kuuluukin repullinen miinuspisteitä jo lähtöviivalla. Miten taas korvataan työnsä puolesta vahvassa vammautumisen ja sairastumisen riskissä eläville heidän epäedullinen asemansa?

Aina on mukana niitä, jotka pyrkivät oman taloudellisesti etuoikeutetun asemansa kautta lunastamaan ylimääräisiä etupisteitä. Välillisesti he niitä saavatkin jo lähtöviivalla kyetessään takaamaan itselleen parhaat yksityispalvelut ja pidättymällä kuormittavista, vaarallisista töistä. Tasapuolisuuden vuoksi heille olisi kai syytä jakaa pisteet jonkin erityiskertoimen kautta. Mikä kumma olisi tarpeeksi puolueeton taho tekemään tuon päätöksen? Onkohan lainlaatijoilla jo varattuna puhelinneuvottelu Pyhän Pietarin kanssa?

Kuten huomattua, päättäjiemme puuhastelu sote-sopassa suoltaa meille rahvaalle tasaiseen tahtiin yhä uutta ihmeteltävää. Yksi asia lienee kuitenkin varma: jossain todella korkealla taholla on päätetty puskea jonkinlainen sote lävitse. Eri asia on, millä nimellä sitä lopulta kutsutaankaan. Maailman valtapolitiikassa jotkin toimenpiteet vain taitavat olla tapahtumaan säädettyjä, eikä siinä yhteydessä paljon paina kansojen tai valtioiden perimmäinen hyvä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti