keskiviikko 25. huhtikuuta 2018

Kuluttajansuojaa myös äänestäjille!


Viime päivien näytelmä edustaja Kaj Turusen ja hallituspuolueiden välillä on vain viime vuoden Uuvattisirkuksen jatkonäytöstä ja samalla selkeä manifesti poliittisen järjestelmämme vioista.
Nämä loikkarit alleviivaavat nykyisen poliittisen järjestelmämme vanhentuneisuutta.

Nyt kansalaiset saavat armosta  4 vuoden välein äänestää 200 poliitikon rälssin elämään omaa elämäänsä "aviovuoteeseen" lobbareiden kanssa. Eduskunnan toimikausi on käytännössä betonoitu neljäksi vuodeksi. Ennen edes presidentti saattoi viheltää pelin poikki politrukkien alkaessa sekoilla liikaa.

Hallituksen sisäisestä luottamuksesta on ulkopuolisen hankala sanoa mitään, mutta kansalaisten  keskuudessa Sipilän poppoo on kyllä arvokkuutensa menettänyt. Sininen väki puolestaan on profiloitumassa ammattiloikkareiksi, joiden vakaumus näyttää olevan myytävissä eniten tarjoavalle.Nyt neljän vuoden aikana saattaa tapahtua yhtä ja toista:

  • Päätettäväksi tulee usein täysin eri asioita kuin on ollut edes keskustelun alla ennen vaaleja. Äänestäjillä siten ei ole käytännön tietoa edustajan kannasta aiemmin julkituomattomaan hankkeeseen. Edustajalle merkitsee enemmän ryhmäkuri kuin vaaleissa julistettu aate. Taustalla väijyy lobbaus, lahjonta.

  • Äänestäjällä ei ole mitään takeita, että edustaja pysyttelee koko vaalikauden sitä ohjelmaa ja niitä arvoja noudattavan puolueen riveissä, jossa on ollut äänestettäessä.

  • Edustajat saattavat kansaa kuulematta alistua ilmoitusasioina sellaisiin toimenpiteisiin, kuten omasta rahasta luopumiseen tai verotusoikeuden siirtämiseen Brysselille.

  • Edes hallituspuolueen vakava rikkoutuminen ei laukaise uusia vaaleja tai hallitusneuvotteluja. Hallituksessa saattaa istua poliittinen ryhmittymä, joka ei ole saanut valtakirjaa ainoassakaan vaalissa.


Äänestäjän eli kansan kuluttajansuoja itseään koskevissa asioissa on siis täysin olematon. Demokratiamme on ainoastaan komealta kalskahtava tyhjä sana. Ratkaisuna olisi kansan veto-oikeus tarkoin määritellyillä, aidoilla kansanääänestyksillä, jotka voisivat joko kaataa lakiehdotukset tai hajottaa koko eduskunnan. Turha alkaa höpöttää kustannuksista, sillä järjettömiin mittoihin leviävät poliittisten egojen mittelöt esimerkiksi sote-teatterissa ovat tulleet jo nyt meille maksamaan taatusti järjettömästi asiantuntijoiden varoituksia kuulematta, vaikkei tuhoa ole edes virallisesti käynnistetty. Mikäli edustaja vapaaehtoisesti eli siis ryhmänsä erottamatta lähtee puolueestaan, hänen tulisi välittömästi poistua myös eduskunnasta. Hänen valtakirjansahan on koskenut ainoastaan vaaleissa edustettua puoluetta ja sen puolueohjelmaa!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti