keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Sote – tuo nykypäivän Wasa-laiva


Kello neljän ja viiden välillä kaatui ja upposi suuri, uusi Vasen-laiva.”Vähänkin kuuluisan ruotsalaislaivan kohtaloon perehtynyt lienee kuullut niin sanotusta 30 miehen testistä, jossa mainittu määrä miehiä käskettiin juoksemaan rakenteilla olleen laivan kannella puolelta toisella, jotta aluksen vakautta voitiin testata. Wasa oli jo tuossa vaiheessa vähällä kaatua, joten testi oli pakko keskeyttää. Aikansa suunnittelutavan mukaan alus oli hyvin korkea ja kiikkerä. Se oli myös kokeilu ,ja siinä oli enemmän tykkejä kuin aiemmissa laivoissa.
Kuninkaalle ei tahdottu tai uskallettu kertoa havaituista virheistä. Lopputulos oli sangen surullinen: kun laivaa siirrettiin keskellä Tukholmaa se kaatui kutsuvierainaan heti ensimmäisessä tuulessa.

Mielikuva Wasasta on noussut väistämättömän allegorisena mieleeni seuratessani maallikkona valtiovallan pähkäilyä sotensa kanssa. Kaikkine kummallisuuksineen ja käänteineen kyseinen terveydenhoidon mullistus kompasteluineen olisi jo terveessä valtiossa kaatanut hallituksen tai kaksikin. Meillä euvostoprovinssissamme sen sijaan vuotavaa kokonaisuutta on tilkitty yhä uusilla palikoilla, eikä kenelläkään varteenotettavalla poliitikolla ole ollut selkärankaa viheltää peliä poikki. Ilmeisesti arvovaltaa, rahaa, kahvia ja pullaa on palavereihin tuhlattu liikaa.

Taustalla toki on pörssivetoisen yksityisen terveydenhoidon ja valtiollisesti hoidetun toiminnan aatteellinen ristiveto. Muistot kunnanlääkäreistä ja kunnallisesta terveydenhuollosta juontavat ajalle, jolloin poliitikkojen päämääränä oli rakentaa selkeätä kansankokonaisuutta periaatteella, että kansalaiset maksoivat veronsa valtiolle, joka oli etupäässä juuri heitä varten. Ideaalin mukaan myös kansa koki valtion olevan heitä varten. Nykyään puolestaan kerran toisensa jälkeen nostetaan esille partaradikaaleja, jotka julistavat, ettei mitään kansaa ole koskaan ollut olemassakaan. Maantieteellisenä alueena politrukkimme kokevat Suomen olevan vain paikalle kertynyt joukko ihmisiä, joista jotkut kykenevät maksamaan palveluistaan ja toiset eivät. Ne hoidetaan, jotka pystyvät maksamaan markkinahinnan. Puheet itsenäisyydestä ovat vain julhkaperinnettä, jolla viimeiseen asti pyritään pitämään väkijoukot kotisohvillaan.

Tavan takaa sote kuitenkin nikottelee. Siihen on lisätty milloin mitäkin – maakunnallisuutta tai asiakasseteleitä – että hanke pysyisi pinnalla. Viimeksi eilen Suomen Kirurgiyhdistys ja kirurgiylilääkärit ilmaisivat huolensa nk. valinnanvapauslain ja siihen liittyvän asiakassetelin tuomista riskeistä. Terveydenhoidon mullistus on jo käunnissä, sillä äskettäin myös on tuotu esille muun muassa Kymenlaaksossa sairaalan tyhjentymisestä lääkäreistä. Hoidon pitäisi parantua, mutta käytännössä etenkin äkillisissä tapauksissa hoidon saaminen on jo nyt vaarantunut. Kuten tunnettua, sairauskohtaukset eivät noudata virka-aikoja.

Ketkä poliitikoista ottaisivat vastuun jo henkensä menettäneistä?

Euvosto-Suomen ideologiseen kaaderiin kuuluva Helsingin Sanomat on jälleen tänään ollut pakotettu julistamaan hallituksen olevan vaikeuksissa niin kuin se ei olisi ollut nesteessä alituisesti. Pravdamme mukaan ”asiantuntijat laidasta laitaan varoittivat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin sen ongelmien takia. Pääongelma on se, että kokoomus on löytänyt uuden keinon lisätä yksityisten yritysten osuutta julkisissa terveyspalveluissa: se ajaa nyt voimalla asiakasseteleitä, joita maakunnat myöntäisivät”

Tiedä sitten, kuinka yksityiskohtaisesti ohjeet Sotesta on saatu Brysselin suunnalta, mutta tehokkaasti prosessi on haavoittamassa täkäläistä yhteiskuntaa ja rampauttamassa itsenäistä päätöksentekoa aikana, jolloin terveydenhoidolla olisi tärkeämpiäkin haasteita kuin pyrkiä keksimään pyörää uudestaan, muun muassa yhä kalliimmiksi käyvät uudet lääkkeet. Kenties tämä on ollut oiva tapa myös kehittää näpertelyä suomalaisille, joiden asiat käytännössä jo pätetään Brysselin saleissa. Kysymys vain kuuluu, kuinka kauaksi ulapalle Sote-laiva ajetaan ennen kuin realiteettien aava sen kaataa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti