maanantai 2. tammikuuta 2017

Jo toinen isku viikon sisään kohdannut Euvostoliiton politbyroota

Nyt poistumisvuorossa Henning ChristophersenJo toisen kerran viikon kuluessa saa pääpolitrukki Juncker esittää surunvalittelunsa euvostoeliittiin kuuluneen euro-ideologin poismenon vuoksi. Henning Christopherseniä on kuvailtu ”euron arkkitehdiksi”. Ironian sapeli viiltää sikäli euvostovallan saleja, että tanskalaispoliitikko kuoli päivää ennen poliittisen valuutan käyttöönoton viidettätoista vuosipäivää.

Christophersen toimi maansa ulkoministerinä ja valtiovarainministerinä ennen kuin ryhtyi tärkeään asemaansa Euroopan Komission varapuheenjohtajana vastaamaan talous- ja raha-asioista. Vaikka Tanska ei koskaan liittynytkään itse eurovyöhykkeeseen, tanskalaispoliitikolla oli siis merkittävä osuutensa poliittisen valuuttavitsauksen luomisessa. Aivan samoin kuin Hans Tietmeyerin tapauksessa mieleen ei voi olla nousematta herrojen jättävän näyttämön juuri ennen kuin heidän tekojensa pahimmat seuraukset ehtivät materialisoitua.

Toki euvostoeliitin ukkokerho kilvan ylistää toistensa uraa. Yli 340 miljoonalle eurooppalaiselle runnotun pakkovaluutan kuristusotteessa kiemurtelee muun muassa Suomen talous. Vaikka tuoni korjaisi heistä loputkin ennen seuraavaa vuodenvaihdetta, Euroopan kansat, kulttuuri ja valtiot ovat kärsineet niin syvälle iskeneitä vaurioita, että niiden korjaantuminen alkaa kuukausi kuukaudelta vaikuttaa epätodennäköisemmältä. Kenties heidät kaikki tullaan muistamaan yhtä kaksijakoisesti toisaalta ihaillen mutta laajasti myös katkerasti vihaten kuin aikanaan Neuvostoliiton politbyroon jäsenet. 

Neuvostoliiton keskuskomitea 1934.A.A.Andreev, Voroshilov, L.M.Kaganovich, MI .Kalinin, S.M.Kirov, S.V.Kosior, V.V.Kuybyshev,
Molotov, GK Ordzhonikidze, Stalin; Jäsenehdokkaita: Mikojan, G.I.Petrovsky, P.P.Postyshev,
Ya.E.Rudzutak, V.Ya.Chubar
Brysselin vaaleilla valitsemattomat johtajat ovat ajamassa itseään yhtä lailla ihailluiksi,
mutta myös etenkin vihatuiksi kuin edellisen "kansojen valtion" päättäjät. Monet heistä taitavat
kuitenkin ehtiä kuolla ennen kuin täysi kaaos tavoittaa Euroopan.
Kuva: Wikimedia Commons
1 kommentti:

  1. Näitä euron rakentelijoita pohtii siitäkin syystä synkin miettein, koska tavan takaa jossain muistellaan esimerkiksi oman Suomemme ajamista eurokuntoon. Onhan sanottu, että yhdeksänkymmentäluvun pankkikriisi junailtiin siten kuin junailtiin juuri talouden sovittamiseksi eurojunaan.

    Ironiaa on, että sopan kokit alkavat vaipua mullan alle eurokritiikin voimistuessa päivä päivältä ja tuhoisien seurausten konkretisoituessa.

    Pankkikriisin aikojen inhimilliset murhenäytelmät ja euron esimerkiksi Suomesta tuhoama itsenäinen talouspolitiikka jäänevät sivuuttamattomina Junckerin ja hänen vanhojen ystäviensä tunnolle.

    VastaaPoista