torstai 4. elokuuta 2016

Paskapönttöprinsessa


Euvostoprovinssi Suomessa on noussut jonkinlainen kohu entisen ministerin Paula Lehtomäen poliittisesta nimityksestä valtion sijoitusyhtiön Solidiumin hallitukseen. Koska kyseessä on aivan ilmiselvä eliitin sisällä päätetty palkitsemisprosessi, on Ilta-Sanomat pääkirjoituksessaan puuttunut asiaan.

Pari vuotta sitten maassamme käytiin kiivasta keskustelua ilmeisen epäonnistuneesta jätevesiasetuksesta, joka asetti lukemattomat syrjäseutujen pieneläjät kohtuuttomaan asemaan ja synnytti epäselvän tilanteen, joka varmasti yhä jatkuu kaikkine siirtymäaikoineen ja poikkeussääntöineen, joilla tuota eliitin lakiteknistä hirviötä on pyritty pitämään pystyssä. Vuonna 2014 myrskyn kourissa oli juuri Lehtomäki, joka joutui puolustamaan toisten antamaa asetusta niin kuin Ylekin koetti aikanaan tähdentää. Jätevesiasetuksen antoi RKP:n ympäristöministeri Jan-Erik Enestam vuonna 2003, joten hirviötä oli kasvatettu melkein kymmenen vuotta. Siinä ajassa muun muassa nykyinen pääministeri Sipilä ehti rakentaa bisneksen, jonka kautta oli mahdollista hyötyä tilanteesta riippumatta lain lopputuloksesta. Maallikon on lopultakin mahdotonta päätellä, mikä osuus Lehtomäellä itsellään on ollut maaseudun pieneläjien kurittamisessa ja rahojen lapioimisessa Sipilän ja kumppanien taskuihin. Joka tapauksessa hän asettui puolustamaan asetusta sonnan jo lentäessä tuulettimesta.

Sipilä puolestaan on toimistaan palkittu nousevalla poliittisella uralla ja provovinssihallituksen pääpaikalla. Hän on virassa, jossa lakiteknisesti on vaalikauden erottamaton, sillä eihän Suomessa hallitus kaadu ellei pääministeri vapaaehtoisesti heitä rukkasia käsistään. Tällaista on suomalainen ”demokratia”.

Jätevesiasetusta on selkeästi käytetty myös Sanni Grahn-Laasosen aseman vahvistamiseen. Lehtomäki joutui puolustautumaan tilanteessa, jossa kaikki moska oli jo niskassa. Koko sirkus on siis ollut monitahoista poliittista peliä, jossa eliitti on härskisti rahastanut ja kerännyt vaikutusvaltaa. Jonkun on tietenkin ollut asetuttava keulakuvaksi ottamaan vastaan rahvaan raivo, peittämään sitä tosiasiaa, ettei poliittinen johtomme kokonaisuudessaan juuri arvosta kansaansa jäteasioissakaan.

Jätteet ja niiden seuraukset ovat langenneet synkkinä Lehtomäen ylle. Ensinnäkin oli siis tuo Timo Heinosen aikanaan Jäätteenmäen hallituksen ainoaksi aikaansaannokseksi kuvailema jätevesiasetus. Lisäksi samana vuonna kohistiin jo Talvivaarasta, johon Lehtomäen suvulla oli kiinteät kytkökset. Joissain yhteyksissä perätyn avoimuuden lisääminen mainitun kaivoshankkeen kaltaisissa yhteyksissä on lähtökohtaisesti hankalaa, koska poliitikot ovat taustaryhmineen kytköksisssä suureen liiketoimintaan. Jätevesiasetuksen tapauksessa he ovat olleet suoraan liittyneet myös markkinoita luovaan lainsäädäntöön.

Talvivaarassakin poliitikot ovat olleet sekä hoitamassa omia taloudellisia etujaan että johtavinaan valtiovallan ohjausta. Tilanne muistuttaa jollain lailla vuosisatojen takaista hallinto- ja oikeusmallia, jossa suurimpien läänityssukujen johtomiehet istuivat myös hovioikeuksien presidentteinä ehkäisten tai ainakin jarruttaen sangen tehokkaasti kansan keskuudesta tulleiden valitusten etenemistä. Niin kuin Ilta-Sanomat toteaakin, poliitikot pitävät huolta omistaan. Tämä onkin yksi selkeä syy asettaa sokea usko edustukselliseen demokratiaan koetukselle. Sveitsiläistyyppisin kansanäänestyksin olisi ajoittain tarvetta selkeyttää kansan tahdon ääriviivoja. Nykypäivän maailmassa jo vuodessa saattavat perusasetelmat ja agendat muuttua ratkaisevasti. Neljä vuotta jääräpäisesti paikallaan homehtuvat hallitukset ja niitä myötäilevät itsensäedustajat ovat osoittaneet hyppivänsä talouselämän, lobbariryhmien ja pankkiirien talutusnuorassa.

Tapaus Lehtomäki kaikessa karuudessaan osoittaa poliittistaloudellisen eliitin sinnittelevän omana säätynään. Sinänsä tapahtumaketju ei ole taatusti mitenkään ainutlaatuinen. Nyt se vain on paljastunut erityisen räikeästi. 


4 kommenttia:

 1. Kepubisnes on korruptiota. Kirjoitin tästä reilu vuosi sitten:

  http://vasarahammer.blogspot.fi/2015/04/there-is-no-business-like-kepu-business.html

  Kepu on puolueena kaiken korruption ytimessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulavastipa Sipilä sai karistettua bisnestensä painolastin marssiessaan pääministeriksi. Suurin osa suomalaisista kun asuu jo kaupungeissa. No, poliitikkojen puuhat ovat jatkuneet muun muassa VOK-bisneksessä. Tekipä Sipilä kuuluisan myyntipuheensa luvaten majoittaa matuja kotiinsa. Eipä ole se tainnut toteutua, mutta kutsu kuului. Unohtuukohan sekin vaaleihin mentäessä?

   Vieläkin on uskomatonta lukea tekstejä, joissa tyrmätään kansanäänestykset vedoten poliitikkojen "perehtymiseen" päätettävinä oleviin asioihin. Aivan kuin näiden velvollisuutena ei olisi valmistella asioita sellaiseen muotoon, että takavuosien Pisa-menestynyt rahvas ne ymmärtäisi.

   Niin kuin esimerkkitapauskin tässä osoittaa, poliitikot pelaavat kulisseissa omia pelejään, jotka hyväuskoiset kansalaiset maksavat. Kuten jossain on todettu, kansalla on täysi oikeus äänestää vaikka "väärin", sillä se joka tapauksessa seuraukset kärsii. Eliitti kyllä aina selviää kuivin jaloin.

   Poista
 2. onko heidi hautala jonkin tahon suojeluksessa, kun hänen lausumaansa brexit-äänestyksestä "kansanäänestyksen irvikuvana"
  ei ole missään käsitelty, eikä kukaan ole kysynyt mitä hän tuolla irvikuvalla tarkoitti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hautala törmäileekin ihan omassa sarjassaan. Kenties hänen sanomisiinsa ei enää tahdota seuraajiensa ulkopuolella paljon kiinnittää huomiota. Yhä enemmän Neuvostojen maan piirteitä saaneesta Euvostoliitosta irtaantuminen ei luonnollisestikaan herätä innostusta Hautalan kaltaisissa.

   Silti, todellakin merkillistä brittein äänestäjien enemmistöä halveksivan kommentin saama vähäinen huomio. Tuon kammottavan naisen toivoisi jo kuuluvan Suomen politiikan menneisyyteen.

   Poista