lauantai 16. heinäkuuta 2016

Turkissa armeija liikkeellä


Vallankaappaus vaiko vain yritys?


Hävittäjiä Istanbulin yllä. Tankkeja kaduilla. Istanbulin sillat suljettuina. Osa armeijasta on noussut Erdogania vastaan. Euroopan kieriskellessä yhä Nizzan terroriteosta sekaisin euvostokandidaatti Turkki on ajautunut sotilaiden kapinaan.

Saako Erdogan lähteä? Tätä kirjoitettaessa Turkin presidentti on kuulemma "turvassa".
  
Brittilehti Telegraphin välittämän silminnäkijäkuvauksen mukaan jo pitkin perjantaipäivää poliiseja oli kaikkialla. Turistista moinen saattoi vaikuttaa normaalilta, mutta paikallisten mukaan niin ei ollut. Basaarialueen sisäänkäynneillä oli poliiseja ja paljon aseita. Armeijan helikopterit olivat ilmestyneet taivaalle.

RT:n mukaan ainakin yksi helikopteri on avannut tulen Ankarassa alueella, jossa sijaitsee Turkin Kansallisen turvallisuuden päämaja. Aiemmin illalla hallitus julisti [Reuters] säilyneensä vallassa ja rankaisevansa syyllisiä ankarimmin. Nyttemmin on levinnyt tietoa, että armeija olisi ottanut vallan ”suojellakseen demokratiaa”.

Päivän valjetessa sekava tilanne toivottavasti selviää. Euroopan kannalta olisi äärimmäisen tuskallista Turkin ajautuminen sisällissodassaan entistä kaoottisempaan vaiheeseen. Seuraukset Euroopan kohtaaman pakolaiskriisinkin suhteen olisivat katastrofaaliset. Euvostoliiton kaakkoisrajalla ovat nyt siis Kreikka konkurssissa ja Turkki kapinoivan armeijansa kourissa. Lisää päänvaivaa on siunaantunut Brysselin pääideologeille näiden koettaessa pitää pystyssä Euroopan "rauhanprojektin" kulisseja.

Seuraavat päivät tulevat olemaan äärimmäisen mielenkiintoisia.2 kommenttia:

 1. Nyt kun Erdogan näyttäisi saaneen väen kaduille tilanne mutkistuu. Jakolinjat osapuolten välillä aiheuttanevat pitkällisen särön. Tuskin yhden yön juttu?

  VastaaPoista
 2. 17 poliisia tapettu tulitaistelussa Ankarassa, kapinallishelikopteri ammuttu alas, kaksi äänekästä räjähdystä.

  France 24

  https://www.youtube.com/watch?v=iKqz9DPQW8k


  Alkaa vaikuttaa jo sisällissodalta. Osapuolten tappiot kasvavat hetki hetkeltä. Ei perääntymistietä.

  VastaaPoista