perjantai 1. heinäkuuta 2016

Eivät kaikki EU-lampaita


Vanhan koplan kokoontuessa Berliiniin ryhmittyi "kapinakokous" Varsovaan.


Viime päivät mediassamme ovat euvostouskovaiset kimpoilleet toinen toistaan pelästyneemmin kirkumaan integraatiotansa ja tuomitsemaan brittien kerettiläisen päätöksen lähteä ajamaan eroa liittovaltiosta. Nyt jopa hallitustasolla on alkanut väittely ”Suomen linjan” [lue=Bryssel/Berliini] noudattamisesta suhteessa kapinalliseen. Oman tutinan hallituspiireissä on nostattanut ulkoministeri Soini. Samalla on julistettu pelkoa dominoilmiöstä aivan kuin Bryssel voisi sen jääräpäisesti jalkaa polkemalla estää. Unionille uskollisten ministeriemme paniikin ymmärtää, sillä jäsenmaat ovat jo päätyneet ainakin kahteen blokkiin. 

Poliitikkojemme vaahdotessa hallitusta myöten siitä, millainen kuva pitäisi Suomesta antaa suhteessa
Brexitiin Eurooppa näyttäisi jo olevan jakaantunut eri leireihin. Eliitin Eurooppa-projektia ei enää
pidetä pystyssä mahtipontisella hymistelyllä, vaan nyt tarvitaan selkeitä tekoja eurooppalaisten ihmisten
vuoksi. Yhä useampi epäilee, ettei Brysselistä löydy siihen tahtoa eikä kykyä.Tosiasiassa Euvostoliitto on jo hajonnut ainakin kahteen leiriin. Unkarin linja Euroopan kriisissä on jo useana kuukautena asemoitunut hillitsemään Unionin itsetuhoisinta ideologiaa. Nyt juuri Unkari on seuraavaksi ilmaissut halunsa ulos. Sen mielestä EU on epäonnistunut eurooppalaisten arvojen puolustamisessa. Satunnainen tarkkailija tosin voisi viime kuukausien valossa aprikoida, onko Euvostoliitto edes moista tahtonut yrittää.

Eurooppalaisena ministeritason henkilönä Unkarin Janos Lazar on sikäli liki ainutlaatuinen, että hän on uskaltanut sanoa ääneen vanhan totuuden keisarin vaatteista. On tullut aika lausua, ettei Eurooppa merkitse Euroopan Unionia. Se on kykenemätön puolustamaan eurooppalaisia oikeuksia tai arvoja. Vaikka Lazar korostaa julkistaneensa vain oman mielipiteensä - ei Unkarin hallituksen - tuo mielipide ei voi olla kaukana koko kabinetin linjasta. Merkillepantavinta on se, että oltuaan mukana liittämässä Unkaria kaksitoista vuotta sitten Unioniin hän on nyt kyennyt muuttamaan kantaansa. Hänen egonsa antaa myöten tarkistaa tekojaan. Hän lisää, ettei Unkarin hallitus kuitenkaan suunnittele kansanäänestystä EU:sta.

Tätä lukiessa vahvistuu yhä selvemmin ajatus, että kansojen on lähdettävä liikkeelle ja rohkaistava hallituksia kuuntelemaan muutoksen ja vapauden virtaa. On muistettava, kuinka hajoamaan kypsynyt DDR sortui ihmisten lähdettyä liikkeelle. Juncker kumppaneineen edustaa nykypäivän Honeckerin koplaa, joka toki yrittää rimpuilla vallassa viimeiseen asti.

Yhdeksän entisen kommunistisatelliitin kapinaryhmittymää johtaa Puola. Juopa vanhoihin euvostomaihin Belgiaan, Ranskaan, Italiaan, Saksaan, Luxemburgiin ja Hollantiin on entisestään syventynyt vanhan kaartin käytyä keskenään viime viikonloppuna hätäneuvottelut. Itäisen Euroopan valtiot ovat jäämässä vaille tärkeätä liittolaista Britannian lähtiessä omille teilleen. Unkarin pääministeri Viktor Orbanin suulla on todettu suuttumusta herättäneen etenkin Brysselin kyvyttömyys hahmottaa Unionin tarkoitusta.

Junckerin taannoinen julistus Unionin uudistamattomuudesta on asettunut päivä päivältä ylimielisemmäksi nimenomaan uudistusvaatimusten ja itsekritiikin tarpeen käytyä entistä selvemmäksi. Itsemääräämisoikeuden valuessa pala palalta Brysseliin juuri Unionin demokraattisen luonteen rakentaminen koetaan tärkeäksi. Euvostojunasta pitäisi siis löytyä vaihde palata aiemmille asemille. Unkarin näkökulmasta varsinkin maahanmuuttopolitiikan harmonisointia yhdessä maan omien etujen kanssa pidetään oleellisena. Pakolaiskriisin syvetessä Britannian kaltaiset tapahtumat lisääntyvät.

Nämä kannanotot luettuaan ei voi tulla muuhun johtopäätökseen kuin että Euvostoliitto natisee kohtalokkaasti liitoksistaan. EU-ideologien pitäisi muuttaa niin paljon dogmejaan, että moinen uuden nahan luominen tuskin onnistuu. Euroopan kannalta on silti rohkaisevaa huomata jossain poliitikkoja, jotka eivät ole lampaita Brysselin edessä.3 kommenttia:

 1. Tuohon pääministeri Orbanin arvioon siitä, etteivät Brysselin valtaapitävät pysty hahmottamaan Unionin tarkoitusta, täytyy kyllä sanoa, että pystyväthän ne. Se tarkoitus on ja on jo kauan ollut täysi liittovaltio. Jäsenmaiden orbanien tai lazarien kiukuttelut ovat vain kärpäsen surinaa Junckerin & co korvissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Epäilemättä tulkintani ja aprikointini jäi yöllä vaillinaiseksi. Unkarilaisten kommentien sävy on ollut kaikesta huolimatta jotenkin diplomaattinen "EU ei aivan ymmärrä mitä tekee" -tyyliin. Kansoillehan on tietyllä tasolla väitetty Unionin muka palvelevan euvostokansalaisia, mikä tuskin pitää paikkaansa. Vieläkin Brysselillä olisi mahdollisuus muuttaa lähestymistapaansa, mutta tuskin sillä moiseen on halua tai kykyä. Itsekin uskon Junckerin kumppaneineen täysin tarkoituksensa tietävän.

   "Jäsenmaiden orbanien tai lazarien kiukuttelut ovat vain kärpäsen surinaa Junckerin & co korvissa" puolestaan kuvastelee ajattelua, josta brexitit versovat. EU-eliitti avoimesti halveksi ja vähätteli itseensä kohdistuvia vihaisia ja kriittisiä kommentteja. Komission johto on tällä hetkellä Unionin tuhoutumisen parhaita myyntimiehiä.

   Poista
 2. Sanoma kulkee läpi Euroopan. Nyt asialla on Tsekin presidentti Milos Zeman.

  "Tshekin presidentti vaatii kansanäänestystä EU:sta"

  http://www.talouselama.fi/uutiset/tshekin-presidentti-vaatii-kansanaanestysta-eu-sta-6563958

  VastaaPoista