torstai 24. maaliskuuta 2016

Ultrakorrektia kulttuurirevisionismia


Erilaisilla keskustelupalstoilla toisinaan törmää ivallisiin kommentteihin, joissa perätään esimerkkejä uhanalaisesta länsimaalaisesta kulttuurista. Eurooppalainen elämäntapa ja perinneilmasto on kuitenkin vääjäämättä muuttumassa erinäisten kieltojen ja vapaaehtoisten luopumisten kautta. Nyt The Telegraph on tuonut julki, että pääsiäisperinteeseen on puututtu. Itse pääsiäispupu on joutunut tähtäimeen ja jopa pääsiäinen sanana on alkanut kadota.

Nyt  kristinuskon pääsiäinen häiritsee ultrakorrekteja.
Väestörakenteen muuttiminen ja sekularisaatio ovat tuoneet esille yliherkkyyden elämänpiiriimme kuuluneita nimityksiä ja tapoja kohtaan. Siinä missä muukalaisten tapoja ja uskontoa on pyritty korostamaan ovat selkeän kristilliset tai länsimaiset sanat ja menettelyt tahdottu häivyttää. Jopa riippumatta itse maahanmuuttajien mielipiteistä tärähtäneistö on pyrkinyt kieltämään muun muassa Suvivirren koulujen päättäjäisistä. Rahamassiaan hypistellen liike-elämä on alkanut poistaa perinteisiä tuotenimiä. Tämän pääsiäisen alla on Britanniassa herännyt keskustelu Pääsiäismunien korvautumisesta ”suklaamunilla” tai karusti pelkillä ”munilla”. Tärkeänä on koettu poistaa ilmeisistä korrektiussyistä kammottava sana pääsiäinen kauppojen hyllyiltä. Tämä liike-elämän osallistuminen uskonnottomien ja eriuskoisten miellyttämiseen alleviivaa taannoin julkituotua julistusta, ettei Britannia ole enää kristitty.

Pääsiäiskortti vuodelta 1915. Vielä tuolloin nimen
pääsiäinen esilletuonti ei Euroopassa ollut ongelma.
Kuva Wikimedia Commons
Pääsiäisen päätyminen hävetyksi ja epäsuotavaksi markkinointisanaksi kuvastaa symboliarvioltaan huomattavasti käytännön toimintaa merkittävämpää muutosta eurooppalaisessa kulttuurissa. Sitä ei voi perustella millään ”rasisminvastaisuudella” niin kuin meillä esimerkiksi vakiintuneen lakritsipaperin vaihtamista tai Neekerinsuukoista luopumista, vaikka niistäkin rohkenisin väittää, ettei keskimääräinen asiakaskunta ajatellut hiventäkään mitään rodullisia näkökohtia. Kyse on lähes naurettavasta kumartelusta ja selkärangattomuudesta, joka ilmentää rappeutuneen länsimaisen kulttuurin antautumista vieraiden vaikutteiden edessä. Samalla menetetään kyky puolustautua muukalaisten fundamentalististen pyrkimysten edessä. Vain pieni yskähdys moskeijan suunnalta estänee korrektineistoa katkaisemasta esimerkiksi vihasaarnaajien pääsyn maahan. Pelko mielipahan ja seksuaalisten ärsykkeiden synyttämisestä on jo nostanut esille vaatimuksia muun muassa naistemme pukeutumisen ja yleisillä paikoilla liikkumisen suhteen.

Nyt vain voimme aprikoida joulupukin kohtaloa. Milloin hänen alkuperänsä yhtymäkohdat kristittyyn pyhimyskulttiin aletaan oivaltaa ”häiritseviksi”. Tokihan joulupukkikin tulisi poistaa mainoksista pääsiäispupujen lailla? Näin tapojemme ja perinteidemme muovaaminen etenee pienin nykäyksin.1 kommentti:

  1. Hyökkäys pääsiäisperinteitä kohtaan on siis saanut jalansijaa jopa Espanjassa, jossa uusvasemmisto on teroittanut aseitaan uskollista perinnettä vastaan. Länsimaalaista eurooppalaisuutta ollaan nyt voimallisesti murtamassa. Valitettavasti vanhojen perinteioden tilalle väistämättä työntyvät uudet kultit. Kuinka pitkälle kansat alistuvat?

    Espanjassa uusvasemmisto ei pidä uskonnollisesta perinteestä

    http://yle.fi/uutiset/espanjassa_paasiainen_on_viikon_kestava_suurtapahtuma__uusvasemmisto_ei_pida_uskonnollisesta_perinteesta/8769761

    VastaaPoista