maanantai 26. lokakuuta 2015

Takkoja ja kiukaita vainotaan


Kuinka Suomi on pysynyt hengissä halki kylmien talvien ja ilman öljyä? Miten kotirintama saattoi selvitä vailla tuontienergiaa? Nykyiset asuinalueet ovat jo sähkön ja kaukolämmön loppuessa surmanloukkuja. Terveysnäkökohtiin vedoten THL-asiantuntija tahtoo puuttua aluksi puukiukaisiin, mutta taustalla on suomalaisten herääminen etsimään vaihtoehtoa sähkö- ja lämpöyhtiöiden rahastukselle.

Puu on pitänyt Suomen kansan hengissä. Se
on suonut niin lämpöä, varallisuutta kuin
jopa leivänlisää. Poikkeusoloissa juuri
puunkäyttö ja sen polttaminen on ollut
ratkaisevaa. Kuka tahtoo korvata sen
kivihiilellä tai jopa ydinvoimalla?
Mainittu THL-ylilääkäri mainitsee hiukkaspäästöt: ”Salonen huomauttaa, että ulkoilman lisäksi naapurisavujen haitalliset hiukkaset tunkeutuvat sisätiloihin. Varsinkin pakkaspäivinä ja lauantaisin omakotitaloalueiden yllä leijuu savuverho”. Tupakoimattomana uskon kuitenkin vahvasti parvekkeilta ja ilmastointikanavista toisinaan tunkeutuvan tupakansavun, säännöllisesti kauppakeskusten ovilla tupakoivien sekä liikenteen olevan huomattavasti pahempi uhka terveydelleni. Kun nyt samalla puhutaan EU-direktiiveistä, ei voi olla ihmettelemättä, eikö Euvostoliiton pitäisi ensi sijassa keskittyä varmistamaan ihmisarvoista elämää kaikille hallintoalamaisilleen. Kuinka paljon ylilääkäri puhuu lääkärinä ja kuinka paljon suurten edergiayhtiöiden juoksupoikana?

Kaikenlaisten kamiinoiden ja takkojen asentaminen suomalaisiin asuntoihin on pelkästään itsesuojelullinen toimenpide, jolla pyritään vastustamaan totaalista riippuvuutta ulkopuolisista monopoleista. Kaukolämmön katketessa itse kukin siunannee takkaa tai mitä tulisijaa tahansa. Toistaiseksi suomalaisille tärkeät saunakiukaat ovat olleet ristiretken ulkopuolella, mutta tuskin nekään loputtomiin saavat viivytystaisteluaan käydä. Uusien asuinalueiden puulämmityksen vastainen kampanja on paljon monisyisempi prosessi kuin aluksi saattaisi havaita. Juuri suomalaisissa oloissa puulämmitys on kaikkein luonnollisin menetelmä. Mielipuoliselta vaikuttaa käyttää sen sijaan hiiltä tai jopa ydinvoimaa.

Euvostotaivas vieraili vuosia sitten näyttelyssä, jossa esiteltiin vanhojen savutupien tekniikkaa. Muistiinpanojen mukaan aikanaan tehdyn tutkimuksen mukaan niin sanottujen metsäsuomalaisten savutuvat olivat pitkän kehityksen tuloksena alansa huipentumia. Ruotsalaisesta tutkimuksesta totesi professori Per Olof Nilsson muun muassa:  • Savutuvan energian talteenoton hyötysuhde oli yli 90% eli paljon parempi kuin savupiipullisilla tulisijoilla. Savukaasujen lämmöstä suurinosa varastoitui sisäkattoon ja sen päällä olevaan hiekkakerrokseen ennen kuin kaasut kulkeutuivat ulos katon lakeistorvesta. Talvellakin riittää yksi lämmityskerta vuorokaudessa ja polttopuita tarvitsee tehdä vähemmän kuin muun tyyppisissä rakennuksissa.

  • Savukaasuja tutkittaessa huomattiin, että uunia lämmitettäessä muodostui näkyvää savua noin tunnin ajan. Tuvassa voi oleskella koko ajan, sillä savuraja 220 cm korkeudella. Tutkimuksessa mitattiin häkäpitoisuudet 160 cm korkeudelta.
     
  • Koko lämmityksen ajan selvästi alle Ruotsin työsuojeluhallituksen raja-arvojen.
     
  • Lämmitysvaiheen tulipaloriski todettiin tutkimuksessa pieneksi, sillä savukaasut jäähtyivät nopeasti tullessaan huonetilaan.Jopa savutuvissa siis tekninen kehitys on ollut olennaista. Enemmän kuin keskittyä lähinnä suuria energiayhtiöitä palvelevan ajojahdin nostattamiseen, ylilääkäreiden tulisi keskittyä oikean polttotekniikan korostamiseen. Ihmiselämä ei voi olla asustelua kliinisessä laboratoriossa. Oppineiden päästökammo tuntuu saaneen dogmaattiset piirteet samaan aikaan kuin muun muassa tulivuoret ja ydinvoimalaonnettomuudet päästävät jatkuvasti taivaan tuuliin myrkyllisiä aineita. Elintarvikkeiden lisäaineetkaan tuskin ainakaan pidentävät elinikää. Sosiaalistaloudellinen syrjäytyminen kautta Euvostoliiton ajaa suoranaisesti itsetuhoiseen käyttäytymiseen, koska tulevaisuus ei lupaa yhä suuremmalle joukolle ihmisiä yhtään mitään.Lämmitys on elintärkeä osa elämää pohjoisessa maassamme. Ei ole yhdentekevää, mitä tai keitä palvelevat oppineiden syyllistävät ulostulot. Suomalaisylilääkärin mukaan puunkäyttö on kasvanut samalla kun kaupungistuminen on kiihtynyt. Tässä toki sivuutetaan täysin, että haja-asutus on perinteinen asumistyyli maamme ankarissa oloissa. Miten olisi sellainen lähestymiskulma, että todettaisiin ylikorostuneen kaupungistumisen haitat ja globaalissa mittakaavassa hallitsemattoman väestönkasvun ja kansainvaellusten tuhoisuus ja terveyshaitat?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti