torstai 29. lokakuuta 2015

Falski kampanja harmaata taloutta vastaan


Sattui tässä korviini jokin aika sitten radiosta paatoksellinen julistus siitä, kuinka monta vanhain- ja päiväkotia saataisiin aikaan niillä miljardeilla, jotka katoavat harmaan talouden syövereihin. Valitettavasti vuodatus ei kuulosta uskottavalta.

Toki kampanja on tarkoitettu tavalliselle tallaajalle, jotta tämä vaatisi aina kuitin. Toisaalta omassa avaruudessaan kiitävät ne isot tekijät, jotka siirtävät omaisuuttaan ulkomaille ja löytävät suureläkkeelleen verottoman kodin. Samaan aikaan kunnat säästävät kirjastoista, liikunnasta ja taiteesta. Hallitusohjelma on tuomassa suuria muutoksia kuntien rooliin ja tehtäviin. Kansalaiset ovat usein ilmaisseet valmiutensa jopa maksaa lisää veroja, mikäli rahat käytettäisiin juuri muun muassa terveydenhoitoon ja koulutukseen.

Niin ei kuitenkaan taida olla käymässä. Taloudellinen tilanne on hankala. Valtiovalta on kyllä hankkimassa kalliita uusia sotakoneita muka turvatakseen rajoja, jotka näyttävät olevan täysin auki levällään jokaisen astella yli. Tässä ei ole tarkoitus sen enempää puuttua esimerkiksi ilmavoimien kalustokaavailuihin, mutta esillä tuntuu vahvimmin olevan niistä kallein ja epäonnistunein. Muuan kantahämäläinen kunta on lähtenyt pontevasti maamme suurimman ihmiskauppiaan eli valtiovallan kelkkaan puuhaamalla itsestään ”johtavaa” pakolaisten kotouttajaa. Samaan aikaan kantautuu tietoja, että esimerkiksi paikallinen saattokoti on lakkautusuhan alla lähetteiden vähyyden vuoksi. Valtio maksaa jonkin aikaa rahaa muukalaisten vastaanottamisesta, joten sillä varjolla saavat kuntien vanhainkodit, mielenterveyskuntoutujien keskukset ja ilmeisesti lopulta myös saattokodit uusia asukkaita. Vanhukset joutavat kuolemaan päivystysosastojen hälinään.

Valtion lahjusrahojen loppuessa kunnat ovat nesteessä. Ennustan harmaantalouden räjähtävän käsiin. Eliitti on siihen aivan itse syypää. Miksi ihmiset tukisivat rahojen syytämistä kieroutuneiden prioriteettien mukaisesti? Pienellä ihmisellä on ainakin yksi paikka kapinoida, ja se on kassalla. Euvostosuomi on Brysselin tahdoton marionetti, jonka ”itsenäisyys” vaikuttaa jo operettitouhulta. Päättäjien pitäisi vähitellen alkaa uudestaan ansaita kansan niin sanottujen syvien rivien kunnioitusta eli priorisoida voimavaroja oman kansan hyvinvointiin ja Brysselin vaikutusvallan kaventamiseen. Vasta sitten heillä on kompetenssia alkaa riekkua halvoista pitsoista tai puuttuvista kuiteista.

Itse asiassa halvimmat pitsat saavat ainakin kirjoittajan voimaan sen verran ikävästi, että niistä on senkin takia pitänyt luopua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti