tiistai 21. huhtikuuta 2015

EU sätkii Välimeren aalloilla

Vaalitaisto Britanniassa lähestyy ensi kuun kliimaksia. Viikonloppuna Yhdistyneen kuningaskunnan itsenäisyyspuolueen puheenjohtaja ja Euroopan parlamentin jäsen Nigel Farage syytti David Cameronia osasyyllisyydestä Välimeren siirtolaiskatastrofiin. Hänen mukaansa konservatiivipuolueen johtajaa ja Britannian nykyistä pääministeriä voidaan syyttää satojen siirtolaisten kuolemasta Välimerellä, koska tämä oli fanaattisesti kaatamassa Gaddafin hallintoa Libyasta saattaen alueen epävakaaksi. 


Syrtinlahti. Alue on nyt suuren inhimillisen kärsimyksen ja länsimaiden ylimielisen politiikan seurausten
näyttämönä. Onko tämä Euvostoliiton lopullisen sortumisen alkua yhä paisuvien ihmismassojen etsiessä
turvaa Vanhan mantereen rappeutuvista, läpivelkaantuneista yhteiskunnista?
Kuva Wikimedia Commons

Farage syyttää etenkin Ranskan Nicolas Sarkozya ja Cameronia näiden toimista Libyassa. Maan muuttaminen anarkiaksi on tehnyt sikäläisten kristittyjen tilanteen lähes mahdottomaksi.

Meidän pitäisi olla rehellisiä ja sanoa suoraan aiheuttaneemme tämän ongelman. Libyasta ei ollut siirtolaisia ylittämässä merta näin suuria määriä ennen kuin pommitimme maata ja hankkiuduimme eroon Gaddafista, kuinka paha hän sitten olikaan.”

UKIP-johtaja [Farage] sanoi, ettei olisi ongelma tarjota pakolaisasemaa joillekin kristityille näistä maista.

Portsmouthissa liberaalidemokraattien johtaja Nick Clegg kosketteli puheessaan myös Välimeren tragediaa. Hän vaati EU:a ja Italiaa kohti kestävää ratkaisua, koska ”[tilanne] ei ole hyväksyttävä kenellekään, joka uskoo kaikkein heikoimmassa asemassa maailmassa olevien ihmisarvoon”. Hänen mukaansa edelliset järjestelyt toimivat lähes kannustimina ihmisille lähteä ylittämään merta huonoilla veneillä. Ratkaisu ongelmiin täytyisi löytää niissä yhteisöissä, joissa ihmiset ovat niin epätoivoisia ja peloissaan, että lähtevät [merelle] niin suurin joukoin. Ratkaisua on etsittävä yhdessä.

Eilen ilmoitettiin, että EU:n sisä- ja ulkoministerit olivat päässeet Luxemburgissa sopimukseen sotilasoperaatioista siirtotyöläisten salakuljettajia vastaan Välimerellä. EU:n hallitukset vaativat entistä paljon tiiviimpää yhteistyötä Libyan naapurimaiden kanssa. Vanhemmat poliitikot ja EU-virkamiehet ilmaisivat epäilevänsä suunniteltujen toimien tehoa ja kohdistumista salakuljettajiin. Joka tapauksessa liikkeellä on ollut jälleen paljon Euvostoliitolle tyypillistä pateettista julistuksellisuutta.

"Toivon, tänään on käännekohta, Euroopan omatunnon suhteen, ei palata lupauksiin ilman toimia", sanoi Federica Mogherini, Italian entinen ulkoministeri, EU:n tärkein ulko- ja turvallisuuspolitiikan koordinaattorin maanantain kokouksessa.

Mogherini puhui edelleen ”joistakin toimista”, joiden tarkoituksena on torjua ihmiskauppaa harjoittavia ryhmiä lähinnä Libyassa, kuten "tuhoamalla aluksia".

Dimitris Avramopoulos, komissaari maahanmuuttoasioissa, sanoi operaation mallina olevan edelliset sotatoimet Afrikan sarven alueella Somalian merirosvouksen torjumiseksi. Sotatoimet edellyttäisivät YK: n valtuutusta.

Operaation yksityiskohdat ja tarkat toimintatavat olivat vielä maanantaina julkistamatta. David Cameron, Angela Merkel ja Italian pääministeri Matteo Renzi painottivat siirtotyöläisten ihmiskauppiaiden torjunnan olevan etusijalla käsistä riistäytymässä olevan kriisin ratkaisemisessa. Muun muassa Latvian sisäministeri Rihards Kozlovskis epäili operaation törmäävän [käytännön] ongelmiin. Siviili- ja sotilasoperaation yhdistäminen ei ole helppoa, eikä nyt toimita etäisten kolmansien maiden vesialueilla. Epäilyjä on ollut myös siitä, kuinka tarvittavia tiedustelutietoja saataisiin.

Vaikka Frontex-rajavalvontajoukkoja on päätetty vahvistaa, siirtolaisviranomaiset ja Frontex itse ovat varoittaneet, että Saharan eteläpuolisilta alueilta ja Lähi-Idästä peräisin olevia maahanmuuttajia odottaa Libyan kaaosmaisissa olosuhteissa tilaisuutta nousta merikelvottomiin aluksiin. Ministerit ja virkamiehet ilmoittivat pilottihankkeesta sijoittaa 5000 pakolaista EU:n laajuisesti, vapaaehtoisuuden pohjalta. EU:n turvapaikka virkamiehet ovat lähdössä etulinjan valtioihin Italiaan ja Kreikkaan laatimaan ”yhteistä” turvapaikkahakemusten käsittelyä. Prosessin olisi tarkoitus toimia kahden kuukauden kuluessa hakemuksen jättämisestä.

* * *

Libyalainen salakuljettaja ei vakuutu Euvostoliiton sotasuunnitelmista. Maanmiestensä tavoin hän on saanut seurata vierestä Gaddafin kukistamista ja EU:n luopumista Pohjois-Afrikan infrastruktuurin kehittämisen tukemisesta. Hänen näkökulmansa on toki selkeä sikäli, että toimeentulon ja rahoituksen loppuessa ihmisten on ollut lähdettävä liikkeelle. Samalla hän ottaa esille berberi-väestön ongelmat. Euvostokansalaisena ja rahastettavien kansallisuuksien edustajana puolestaan esitän kysymyksen, miksi Libya on ollut saatettava kaaokseen. Tietyillä maailmankolkilla kulttuuri on lähtökohtaisesti raaempaa kuin meillä. Gaddafi ei varmasti käyttäytynyt länsimaalaisten arvojen mukaisesti, mutta hänen maansakaan ei ollut länsimainen eikä sitä todennäköisesti tavoitellutkaan. Tuona aikana kuitenkin ennen liittoutuman hyökkäystä 2011 maassa oli yksistään kiinalaisia töissä 30 000. Vierastyöläisten määrä oli merkittävä, ja he saivat elantonsa sieltä tarvitsematta hakeutua Eurooppaan.

Nimeä ”Hajj” käyttävä salakuljettaja epäilee Guardianin artikkelissa Euvostoliiton laivastojen kykyä rikkoa salakuljettajien verkostoa. Aivan kuten britti Nick Clegg myös salakuljettaja päätyy alleviivaamaan paikan päällä lähtömaassa tehtävän työn tärkeyttä. Jälleen kerran länsimaat ovat kuin hullu lääkäri, joka tulehduksen syyn hoitamisen sijasta keskittyy amputoimaan raajoja. Se on samaa kuin ensiksi ampuisi haulikolla sangon täyteen reikiä (”demokratian” viemisen ristiretket Lähi-Itään ja Afrikkaan) ja sitten yrittäisi tukkia vuotoa yhdellä teelusikalla vuoroin kullakin reiällä, lusikkana erilaiset humanitaariset jälkihoitoprojektit.

”Hajj” ihmettelee, mikseivät eurooppalaiset hajoita kiinni saamiaan salakuljetusveneitä, jotka on jätetty ajelehtimaan merelle ja jälkeen päin ollut helppo ottaa uudestaan käyttöön. Hän itse väittää kuljettaneensa edellisellä viikolla 1000 henkilöä onnistuneesti Italiaan. Hänellä ei ole järin positiivista kuvaa lännen ”ihmisoikeus tyypeistä”, joiden toimien hän uskoo viime vuoden tavoin jäävän puheiden tasolle. Ilmiselvästi hän on pettynyt EU:n toimiin Gaddafin kaatamisen jälkeen ja odottaa enemmän avustuksia etenkin paikallisille heimoille. Euvostoliitto on siis naiiviuttaan ajautunut jälleen uuteen holhoussuhteeseen tuhotessaan aiemmin voimassaolleita yhteiskunnallisia rakenteita.

Jo viime vuonna sain lukea, että Gaddafin jälkeen pystytetty parlamentti oli joutunut pakenemaan Tripolista erääseen rannikkokaupunkiin ja majoittumaan sinne ankkuroituun matkustaja-alukseen. Jälleen oiva esimerkki idealistiemme tavasta pommittaa toimivia, joskin omille arvoillemme vieraita yhteiskuntia anarkiaan ja väittää tien demokratiaan löytyneen. Guardianin artikkelissa kerrotaan myös rannikkovartioston upseerista, jonka selkeänä toteamuksena on:

EU, jos se todella haluaa lopettaa salakuljetuksen Zuwarassa, sen täytyy tuoda meille työkaluja tähän tehtävään. "Tarvitsemme vakava työkalut, veneet, oikea partioita, komitea kouluttaa meitä. Älä anna tukea Tripoli. Anna se meille Zuwara. "

Tällä haastatellulla salakuljettajalla on lakitieteen tutkinto yliopistosta, joten hän ei ole mikään oppimaton paimentolainen tai kalastaja. Onko hän myös prototyyppi tulevista eurooppalaisista, mikäli yhteiskuntamme romahtavat? Hän kehottaa myös EU: a tehostamaan pyrkimyksiä lopettaa sisällissota Libyassa, mikä puolestaan tekee maasta kohteen maahanmuuttajien sijaan kauttakulkuetapin Eurooppaan. Tuohon toiveeseen me euvostokansalaiset voimme toki yhtyä, mutta samalla ihmetellä, miksi h-tissä poliitikkojemme on jälleen kerran pitänyt tunkea kätensä sellaiseen sontaan, jota Libyasta nyt kaavitaan inhimillisen ja taloudellisen taakan muodossa. Sinne oli aikanaan jopa meidän Elisabet Rehnimme lähettämässä vähiä Hornetejamme, vaikkei niiden soveltumisesta tehtävään tainnut olla selvyyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti